1 Ocak 2010 Cuma

EURO 2016 Dengesizliği



Daha önce Türkiye'nin Euro 2016 adaylığı konusunda fikrimizi logonun belirlenmesinden sonra söylemeyi düşünmüştük.Öyle şeyler oldu ki, özellikle aday şehirler konusunda çok şey söylendi, yanlış seçimler olduğu savunuldu.En sert tepkiyi Aziz Yıldırım gösterdi.Daha sonra Trabzonspor da bu konudaki fikrini söyledi.Bunların hepsine değineceğiz.İsterseniz bu sürecin en başına gidelim.

Yıllardır herkesin içinde bir heves var.Büyük bir şampiyonaya Türkiye'nin ev sahipliği yaptığını görmek.Şu ana kadar aday olmayı bırakın aday adaylığı bile olamadık.Hiçbir hazırlık yapılmadı, hep söylentide kaldı.Ne olduysa Euro 2016 için ciddi düşünülmeye başlandı.Her ne kadar yeterli stadımız olmasa da yatırımlar yapılacağı ve yeni stadlarla Türkiye'nin hazır hale geleceği söylendi.Rakiplerimizi düşündüğümüzde biraz gerideyiz gibi görülebilir.Daha önceden ev sahipliği yaptıkları şampiyonlardan edindikleri tecrübeyle Fransa ve İtalya'nın kazanma ihtimallerini arttırıyor.Her ne kadar deneyimleri olsa da UEFA'nın yeni bir heyecan katma düşüncesinden dolayı gelişmekte olan ülkelere sıcak bakıyor.Örnek olarak Euro 2012'nin Polonya-Ukrayna işbirliğine verilmesi söylenebilir.Türkiye bu açıdan şanslı yani.

Bu adaylık sürecinde Türkiye için önemli sorunlardan biri altyapı sorunu.Türkiye bu tür turnuvalar başvuruda bulunsa da maalesef yeterli sayıda ve nitelikte stadımız yok.Bunu yeni stadlar yaparak çözebilirsin veya mevcut stadları yenilebilirsin.Stad sorununu çözdükten sonra bir de konaklama ve ulaşım sorunları var.Ulaşım sorunları derken mesela Olimpiyat Stadı gibi gidilmesi imkansız olan yerlere stad yapılırsa elbette bazı sorunlar baş gösterir.Böyle şeylerin olmaması için dikkatli davranırız inşallah.

Stadlar demişken hangi il ve stadyumların olduğundan bahsedelim.İstanbul'dan 2 stad (Olimpiyat Stadı, T.T. Arena), Kayseri'den Kayseri Kadir Has Stadı, İzmir, Konya, Antalya, Bursa, Eskişehir ve Ankara'da yapılacak yeni statlarla şampiyonaya ev sahipliği yapılması hedefleniyor.



Haritaya baktığınızda hemen bierşeyi farketmişsinizdir.Bu turnuvaya katılırken Türkiye olarak katılıyoruz ama aday şehirlere bakıldığında eğer kazanırsak Kayseri'den öteye heyecan gitmiyeceğini kolaylıkla söyleyebiliriz.3 bölgemizin adı geçmiyor.Güneydoğuya baktığımızda Diyarbakır'ı güvenlik açısından seçilmeyebilir fakat Gaziantep ve özellikle yeni bir stada sahip olan Şanlıurfa'ya bu adaylık sürecinde yer verilebilirdi.


Karadeniz bölgesinde ise Trabzon şehrinin olmaması açıklanamaz bir durum.Doğu Anadolu bölgesinde ise kış olimpiyatlarına ev sahipliği yapacak olan Erzurum'un dışarda kalması da şaşılacak bir durum.Madem ki Türkiye olarak aday olduysak ülkenin her köşesinde aynı heyecanın yaşanması gerekiyor.

Bir de şu konu var.Şükrü Saraçoğlu'nun dışarıda kalması.İstanbul için Olimpiyat Stadı ve T.T. Arena düşünülmüş.Türkiye'nin daha önceki adaylıklarında aday stadlarının arasında en çok puanı alan, Michael Platini'nin ziyaret ettikten sonra hayran kaldığı ve en son olarak da UEFA Kupası finalinin düzenlendiği Şükrü Saraçoğlu Stadı kendine yer bulamadı.Bu konuda Aziz Yıldırım çok sert konuştu ve bazı iddaalarda bulundu.Buradan bakabilirsiniz.Hemen arkasından da Trabzon ve Diyarbakır'dan tepkiler geldi.

Aslında daha çok şey söylenir ama uzatmanın da bir anlamı yok.Daha sonra gelişmeler oldukça söyleyeceklerimizi söyleriz.Türkiye olarak kazanma olasılığımız yüksek ama aday şehirlere bakınca kazandığımızda Türkiye olarak değil sadece İstanbul'dan Kayseri'ye kadar olanlar bu heyecanı yaşayacaklardır.Keşke tüm Türkiye'yi bu heyecana katacak bir stad dengesi olabilseydi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails