1 Haziran 2010 Salı

6+2+(2) + ...... ve Türk Futbolu

Klüpler birliği toplantısı sonucunda ortaya çıkan karar sonucu Klüpler Birliği, Futbol Federasyonu'na başvuruda bulunarak 6+4 yabancı hakkı talep ettiler. TFF'de Klüpler Birliği'nin isteği doğrultusunda bir karar vererek 6+2+(2) yabancı hakkını yürürlüğe koyduklarını açıkladı.

Nedir 6+2+2 ?
Zaten son birkaç sezondur 6+2 kuralıyla oynanıyordu ligimiz. Yani 6 yabancı sahada 2 yabancı klübede bekliyordu.
Son eklenen +(2) ile birlikte klübede bekleyen 2 yabancının yanı sıra, 2 yabancı da tribünde oturabilecek. Yani takımların kadro genişliği artmış olucak fakat yinede maç gününde takıma katkı verebilecek olan 8 yabancı (6+2 şeklinde) olabilecek.

6+2+2'nin Türk Futbolu'na yararları nedir?
6+2+2'nin aslında 2 tane amacı olduğunu TFF'de söyledi. 1- Avrupa Kupaları, 2- Uyumsuz yabancı sorunsalları.

Son zamanlarda Avrupa Kupalarında bir türlü başarıya ulaşılamaması, ülke puanının artık dibe vurmaya başlaması üzerine 6+2+2 çıkartılmış oldu. Böylece ligde 6+2 şeklinde yabancı sınırlaması olsada Avrupa Kupalarında istediği zaman 10 yabancı birden sahaya sürme şansı olan klüpler, hem kadro genişliğine sahip olmuş olacaklar, hem de yabancı sınırlaması olmayan dilediğince transfer yapabilen rakipleri karşısında bir nebze de olsa arayı kapatmış olacaklar.
"Neredeyse hiç İtalyan futbolcu oynatmadan Şampiyonlar Ligi Şampiyonu olan İnter"

Diğer yandan da son zamanlarda klüplerin en büyük sorunu uyumsuz yabancı futbolcular olmaya başladı. Yüksek bedelli sözleşmeler imzalayan, fakat takıma adapte olamayan yabancı oyuncuların gönderilmesi her zaman klüpler için ciddi maddi yükler doğuruyor. Transfer sezonunda elden çıkartılamadıkları taktirde, yabancı sınırlamasında yer açmak adına alalacele yüksek bedellerle fesh edilen kontratlar klüpler için büyük sorun haline dönüşmüş durumda. 6+2+2'nin çıkmasıyla birlikte uyumsuz yabancılar tribünde oturtulup, yada zaman zaman kadro rotasyonunda kullanılıp, uygun bir talip bulunduğunda satılabilecek, yada takıma uyum sağlıyana kadar bir süre kadro dışı bırakılabilecek. 6+2'nin olduğu sistemde yabancı oyuncuyu kadro dışı bırakmak sorun yaratabilsede 6+2+2 şekline dönüştüğünden, kadro dışı kalan yabancının yeri doldurulabilecek.

6+2+2'nin Türk Futboluna Zararları?

Her yabancı kontenjanı konusu açıldığında söylenen sözler hep aynıdır; Türk Futbolu geriye gidecek, milli takımımız gerileyecek....

6+2+2 sonucunda, şöyle bir durum önümüze çıkacak, takımlar 6+2 şeklinde iskelet ve iyi yabancılardan oluşan kadro kurup kalan 2 yabancıyı ise düşük maliyetli ama tribünde oturduğunda sorun çıkartmıycak, oyuna girdiğinde görevini yapabilecek yabancılardan seçmek durumunda olucak. Hal böyle olunca da, yabancılardan biri sakatlanınca yada ceza alında oynama fırsatı bulan, bulduğu az şansıda değerlendirmek için elinden geleni yapan Türk oyuncuların sayısı azalıcak. Yabancı oyuncu sınırından dolayı zaten yükselmiş olan Türk oyuncu maliyetleri biraz daha düşmeye başlıycak oyuncuların gelirleri azalıcak. Ayrıca 2 yabancı tribünde oturacağı için gelecek yabancı oyuncuların kaliteside düşmeye başlıycak. En azından +(2) şeklinde kullanılmak üzere düşünülen yabancı asla bir Türk futbolcudan daha iyi olmuyacak.
Böylece hem yabancı oyuncu kalitesiyle birlikte ligin kalitesi düşecek, hemde bulabildiği az süreye rağmen kendisini göstermeye çalışan Türk oyuncu sayısı azalıcak.
Ayrıyetten, ligde az süre bulan tribünden takımı izleyen bir yabancı oyuncunun, Avrupa Kupası maçlarından ne kadar bir katkı verebileceğide büyük soru işareti. Büyük ihtimalle takımlar eğer kontenjanlarını tam doldururlarsa Avrupa Kupası maçlarında 8+2 şeklinde sahaya çıkacaklar, ki bu da anca kadro genişliği avantajı yaratır, çünkü hazır olmayan bir oyuncu sahaya çıkıpta ne kadar yıldızlaşabilir ki ?

6+2+(2) nasıl kullanılabilir?


İşin Milli Takım boyutuna bakarsak; Avrupa'nın büyük liglerinin şampiyonlarının yada Şampiyonlar Liginde sürekli belirli noktalara gelme başarısı gösteren takımların büyük kısmında yükü yabancı futbolcuların çektiğini görüyoruz. Fakat buna rağmen de İtalya, İngiltere gibi takımların kadrolarında pek çok yabancı barındırdığı ama milli takımlarının da başarılı olduğu ligler ele alınmalı.
EPL'de yabancı sınırlaması olmamasına rağmen, transfer edilecek yabancı oyunculara konulmuş olan kalite kriterleri nedeniyle, ligin kalitesi düşmediği gibi, takımlar yedekte bekletmek için yabancı oyuncu transferi de yapmıyorlar. Böyle olunca da takım yabancı oyunculardan oluşsa bile yedek klübesinde her zaman kaliteli İngiliz oyuncular oluyor, bu yüzden de takımlar yabancı oyuncu transferi kadar, İngiliz oyuncu yetiştirmeye de önem veriyorlar.
İtalya'da da yabancı sınırlaması sadece Avrupa Birliği dışı ülkeler için geçerli. Fakat İtalya'nın büyük klüpleri dışında kalan klüpler genelde takımlarını kendi istekleriyle yerli oyunculardan kuruyorlar, yabancı oyuncu transferine ancak ellerindeki İtalyan oyunculardan daha iyi ise yöneliyorlar.
Fakat ülkemizde durum kesinlikle böyle olmuyacak, takımlar kadrolarını düşük maliyetleri sebebiyle yabancı oyuncularla dolduracaklar. Hal böyle olunca da aynı kalitede bile olsalar, daha düşük maliyetli bir yabancı oyuncu takım için öncelikli tercih olucak. Tabiki +(2) de oturması muhtemel yabancıların da iyi seçilmesi gerekli. Yabancı oyuncuların sürekli el üstünde tutulduğu, Türk oyuncuların nasılsa oynuyor mantalitesiyle 2.plana atıldığı ligimizde, tribünde oturacak yabancının da ayrıyetten takım içinde bir sorun teşkil edebileceğide unutulmamalı.
+(2)nin en ideal kullanımı, yıllardır yapılmayan genç oyuncu yetiştirme mantalitesiyle kullanılablir. Şöyle ki 6+2 şeklinde ideal bir yabancı kadro kurulur, +(2) şeklinde kullanılacak yabancılar ise, gelecek vaad eden, 18-20 yaş grubundan seçilir. Böylece kadroda ekstra kontenjan kullanılmamış gibi düşünülerek, takıma gelecekte katkı yapabilecek yada kar ettirebilecek genç yetenekler de yetiştirilmiş olur.

6+2+2 en çok kime yaradı?

6+2+2 öncelikle en çok Beşiktaş'a yaradı, kadrosundan hali hazırda 11 yabancı bulunduran ve 1 yabancı transfer edebilmek için 4 tanesini yollaması gereken Beşiktaş, böylelikle transfer için 2 tane yabancıyı göndermekle yetinebilecek.
Transfer döneminin diğer öncülerinden olan, Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor gibi klüplerin zaten yabancı hakkı bulunduğu için şimdilik 6+2+(2) bu klüpler için çok büyük bir önem teşkil etmiyor gibi duruyor.
Anadolu klüplerinde 6+2+2'nin yankıları nasıl olur diye düşünecek olursak, eğer doğru hamleler ile transfer yapılablirse, Anadolu klüpleri için bir kalkınma yolu olabilir gibi duruyor. Fakat yanlış hamleler yapıldığı taktirde ise 6+2+2 Anadolu klüpleri için gerilemenin başlangıcı olarak da görülebilir. Kadrolar 10 tane yabancı ile doldurup bunlardan verim alınamazsa, maliyetleri nedeniyle Anadolu klüpleri dar boğaza girebilir. Ayrıca Türk oyuncu piyasasında bir düşüş yaşanacağından dolayıda, ellerinde ki kaliteli yerli oyuncuları büyüklere pazarlayarak gelir elde etme düşüncesi içinde olan klüpler, bu yönden de bir yara alabilir.


Sonuç olarak 6+2+(2) Türk Futbolu için çok büyük olmasada bir dönüm noktası olarak görülebilir. Doğru hamlelerle ligin kalitesi arttırılabileceği gibi yanlış hamlelerle yerlebir de olabilir. Yine yapılacak hamlelere ve transferlere göre, Milli Takım içinde bir yükseliş olabileceği gibi sonun başlangıcı da olabilir.
Artık gözler 10 Haziranda başlayacak olan transfer dönemine çevrilmiş durumda, bakalım klüplerin hamleleri nasıl olucak.


** Resimler (Appiah, Nonda, Delgado) son yıllarda yabancı sınırlaması nedeniyle, sözleşmesi askıya alınan yada fesh edilen 3 yıldız futbolcu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails