10 Haziran 2010 Perşembe

Miroslav Stoch

Haftalardır gazete köşelerinden adı inmeyen, sırasıyla Galatasaray'a, Beşiktaş'a ve Fenerbahçe'ye gazeteler tarafından transfer ettirilen Miroslav Stoch, sonunda ülkemizden bir klüp ile sözleşme imzalayarak ülke medyasına rahat bir nefes aldırdı.

Galatasaray transfer komitesinin uzun sürelerdir süren uğraşmasına ve Chelsea'nin bonservis bedeli indirmesini beklemesine rağmen, elini çabuk tutan Fenerbahçe transfere son noktayı koymayı başararak 20 yaşında ki futbolcuyu renklerine bağladı.
Transferin maddi boyutu şu an tam bir muamma, bazı kaynaklara göre Galatasaray bonservisi düşürmek yada takside bağlamak için uğraşırken, Fenerbahçe Chelsea'nin istediği parayı direk vererek transferde başarılı olmuş. Genelde konuşulan rakam 9m€ olarak nitelendirilse de İngiliz basınına yansıyan bilgilere göre 20 yaşında ki oyuncu için ödenen bonservis bedeli 2,5m£.

Tabiki transferin asıl boyutu taktiksel anlamda Stoch'un neler katabileceği konusu.
Öncelikle Galatasaray'ın Stoch'la neden ilgilendiğine bakacak olursak: Kewell ve Gio'nun kopma ihtimaline karşılık Galatasaray'ın bir kanat adamına ihtiyacı vardı. Arda'yı kanada hapsederek sınırlı verim almak yerine, kanada transfer edilecek bir oyuncuyla Arda'nın ortaya kayması Galatasaray'ın uygulamaya çalıştığı 4-3-3 için, daha fazla yaratıcılık şansı tanıyacaktı. Ayrıca Stoch'un kanat oyuncusu olmasının yanı sıra kanattan içeri kat ederek kanat forveti gibi oynayabiliyor olması 4-3-3 sisteminde forvetin desteklenmesi için önemliydi. Fakat, Galatasaray bu hamlesinde şimdilik başarısız olmuş gibi duruyor.

İşin Fenerbahçe boyutuna bakacak olursak: Öncelikle Aykut Kocaman kendisini uzun süredir izlediklerini, takip ettiklerini söyledi, ki önemli bir durum. Çünkü izlenerek görerek oyuncu alınmış olması sırf başkaları da istiyor diye oyuncuya hamle yapılmamış olması, takıma yapacağı katkıların ölçülüp biçildiği manasına geliyor. Uğur Boral'ın sakatlığından ve Andre Santos'un beke geçmesinden sonra sol önde sürekli varyasyon sıkıntısı yaşayan Fenerbahçe, Stoch ile nokta atışı yapmış oldu. Zico döneminde; kanat forveti gibi oynayan ve sürekli içeri kat eden Deivid'in ŞL başarıları yatsınamaz durumda. Stoch'da zamanında Deivid'in yaptıklarını sol kanat üzerinden gerçekleştirebilirse, hücumda takımın yükünü biraz olsun sırtlayarak Alex'i rahatlatabilir. Stoch konusunda Fenerbahçe'nin düşünmesi gereken en önemli nokta ise defans konusu. İleri çıkışlarıyla arkasına adam kaçırmaya meyilli Andre Santos'un önünde sürekli içeri kat edebilen ve kanadına defansif olarak pek katkısı olmayacak olan Stoch bu bölgenin defansif anlamda kabusu da olabilir. Fakat geçmişte ki Deivid, Gökhan Gönül anlaşmasının hücum ve defansta çok ekmeğini yiyen Fenerbahçe; Stoch, Andre Santos arasında bir uyum sağlayabilirse bu kanatta rakiplerine korku salabilirler.

Stoch için işin maddi olarak başka bir boyutu ise, gelecek vaad eden bir oyuncu olması. Bonservisi hakkında tam bir bilgi olmasa da 20 yaşında ve Dünya Kupası'nda boy gösterecek bir oyuncunun kupa öncesi transfer edilmesi büyük başarı olduğu gibi, 2-3 sene içinde eğer belirli bir performans yakalayabilirse verilen bonservis bedelinin 2-3 katına satılabileceğide yatsınamaz bir gerçek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails