22 Haziran 2010 Salı

Q7

Gelicek mi, gelmiycek mi, adam olur mu, yararlı olur mu, o kadar para verilir mi.... ve daha onlarca benzer sorunun muhattabı olan Quaresma, sonunda ülkemize geldi ve İnönü Stadı'ndaki imza töreni ile kendisini Beşiktaşlı yapan sözleşmeye imza attı.

Beşiktaş, İnter'e 7,5M € bonservisin yanı sıra, Quaresma'ya da 3 yıllık 11M € ücret ödeyeceğini açıkladı. Bahsedilen paralar yüksek ücretler olsa da İstanbul klüplerinin yıldız transferlere harcadığı paralar içinde normal karşılanabilecek bir ücret. Yıllardır özellikle Fenerbahçe ve Galatasaray'ın art arda patlattığı transfer bombaları nedeniyle suskun gibi duran Beşiktaş için ise Quaresma'ya ödenen para;, yıldız transfer isteyen taraftarlara satılacak ürünlerle ve sağlanacak stadyum geliriyle büyük bir kısmı karşılanabilecek bir miktar.

Quaresma transferinin, Beşiktaş oyun şablonuna etkisine göz atıcak olursak: geçtiğimiz sezon Beşiktaş, orta saha hattaı fazla defansif olduğundan dolayı hücum da fazla varyasyon üretemeyen, oyunu rakip kaleye yıkamayan bir anlayışa sahipti. Quaresma'nın transferiyle birlikte ileriye dönük top yapabilecek, topu ve takımı ileriye taşıyacak bayrak adam ihtiyacını Beşiktaş bu transferle karşılamış oldu. Quaresma'nın kanatta hücum yapıp defansa kısıtlı yardım eden bir oyuncu olması ise Beşiktaş için bir handikap olmayacak gibi durmakta, defansif özelliği yüksek Beşiktaş ortasahası sürekli olarak ilerde kalan Quaresma'nın arkasını rahatlıkla kapatabilir. Nihat'ın da formuna kavuşmasıyla birlikte, defansif ortasahasına rağmen ileri uçta daha etkili bir Beşiktaş izleyebiliriz bu sezon.

Quaresma'nın Beşiktaş adına diğer bir pozitif etkiside, psikolojik anlamda oldu. Geçtiğimiz 1-2 sezondur rakiplerinin art arda patlatığı bombalarla, transferde sönük kalan Beşiktaş sonunda transferde dünya çapında bir ismi transfer edebilmiş oldu. Özellikle bu sezon Fenerbahçe ve Galatasaray'ın transfer konusunda daha spekülasyondan öteye geçememiş olmaları, tek transfer olan Stoch'un da daha spekülasyonları sürerken; Quaresma transferinin gerçekleşmesiyle bir anda Stoch'un da 2. plana atılmasıyla birlikte Beşiktaş büyük bir psikolojik baskı sağlamış oldu.

Şu an Quarema adına tek soru işareti ise, yıldız oyuncunun Portekiz dışında bir türlü parlayamaması. Daha önce Barcelona, Chelsea, İnter gibi takımlarda forma şansı bulamayan, silik bir karakter çizmesine rağmen ülkesinde tam kapasite ile forma giyip döktüren bir isim olması, Türkiye'de ne kadar başarılı olabilecek sorularını ister istemez akla getiriyor. Burda da Quaresma'nın en büyük avantajı büyük ihtimalle Beşiktaş'ın yeni teknik direktörü Schuster olucak. Daha önce pek çok yıldız futbolcuyla çalışmış olan deneyimli teknik adam, Quaresma'yı uygun şekilde yöneterek ondan maksimum faydaya ulaşacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails