20 Kasım 2009 Cuma

Dünya Kupası Topları

Futbol dünyasında yıllar içinde, mantaliteler, formalar, stadyumlar, toplar .... genel olarak toparlarsak oyunun kendisi dışında neredeyse herşey değişmiş.



Telstar - Adidas: 1970 Meksica ve 1974 Batı Almanya Dünya Kupalarının resmi futbol topuydu. Ayrıca Telstar adı Televizyon Yıldızı'nın ( television star) kısaltmasıdır.





Tango - Adidas: 1978 Arjentin Dünya Kupasının resmi futbol topu.
Ayrıca 1982 İspanya Dünya Kupası'nda da Tango'nun İspanya için özel üretimi olan Tango Espana kullanılmıştır.




Azteca - Adidas: 1986 Meksica Dünya Kupasında kullanılan futbol topu. Maradona'nın tüm İngiltere defansını çalımlayıp attığı golün ve Tanrının elinin deydiği futbol topu demek daha doğru bir tanım olur.



Etrusco Unico - Adidas: 1990 İtalya Dünya Kupası ve 1992'de İsveç'de düzenlenen Avrupa Şampiyonasının resmi topu.







Questra - Ad
idas: 1994 Amerika Dünya Kupası, 1996 İngiltere Avrupa Şampiyonası ve 1996 Yaz Olimpiyatları'nın resmi futbol topu.






Tricolore - Adidas: 1998 Fransa Dünya Kupası'nın resmi futbol topu. Tricolore, genel olarak 1978'de kullanılan Tango'nun dizaynının Fransa'nın milli renkleriyle bezenmesi sonucu oluşturulmuştur. Ayrıca Adidas'ın Avrupa dışında ürettiği ilk Dünya Kupası topu olma özelliğine sahiptir. Tricolore Fas'da üretilmiştir.




Fevernova - Adidas: 2002 Kore/Japonya Dünya Kupasının resmi futbol topu.






Teamgeist - Adidas:
2006 Almanya Dünya Kupası'nın resmi futbol topu.









Dünya Kupası toplarını 1966'da Slazenger'in özel ürettiği topların dışında günümüze kadar hep Adidas üretmiştir ve Adidas'ın Dünya Kupası topları için olan sözleşmesi 2014 yılına kadar sürmektedir. İlk dünya kupasından günümüze kadar topların dış görünüşlerinin yanı sıra, iç bileşenlerinin ve fiziksel özelliklerininde gelişen teknolojiye paralel olarak gelişmekte olduğu da görülmekte.

Benim favori dünya kupası topum; ilk dünya kupam diyebileceğim Fransa 98'in Tricolore'sidir. En sevmediğim Dünya Kupası topu ise 2002 Dünya Kupasında izlediğim Fevernova'dır, her ne kadar ülkemiz o dünya kupasında 3.de olsa o topun dış görünüşünün dünya kupasına pek yakışmadığı kanaatindeyim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails