18 Kasım 2010 Perşembe

Oyuncu Var Tercüman Yok

Son zamanlarda ülkemizde tercüman denince akla gelen ilk olaylar; Rijkaard'a bir türlü düzgün tercüme yapılamaması ve Schuster'in röportaj dili konusuydu. Biraz daha geçmişe gidersek Bursaspor'un, Batalla transferi sonrasında klüpte Portekizce tercüman bulunmamasından dolayı genç oyuncunun hazırlık kampını elinde bulunan bir listede yazan kelimeler vasıtasıyla tamamladığı haberiydi. Adana'dan gelen haber ise hepsini gölgede bırakacak bir olay olmasına rağmen, pek büyütülmedi.

17 yıldır Türkiye Bayanlar Süper Futbol Ligi'nde mücadele eden Adana İdmanyurdu, bu sezon yeni bir atılım yapmaya karar vererek, ülkemizdeki Brezilya ekolününde etkisiyle; Brezilya'dan 2 bayan futbolcu transfer etmiş. Kişi başı 50bin$ transfer bedeli ödenerek transfer edilen; Tatiana Rosario Nagueria (26) ve Jaqueline Gencalves (25), şehre ve takımlarına kısa sürede uyum sağlamışlar. Fakat ortada büyük bir sorun var, Adana İdmanyurdu iki oyuncuyu transfer etmesine rağmen takıma Portekizce bilen bir tercüman kazandırmamış, bunun üzerine de Brezilyalı oyunculara biraz Türkçe öğretilmiş. Temel bazı kelimeleri, "şut" "pas" gibi, öğrenen oyuncular başka bir şey ifade etmek istediklerinde ise futbol terimlerinin evrenselliğini kullanarak takım arkadaşları ile dialoga geçiyorlarmış.

Adana İdmanyurdu Başkanı Mehmet Ali Akgün, Brezilyalı transferleri için iddalı konuşmuş; Türkiye'ye ilk defa Brezilyalı bayan oyuncu transfer edildiğini söyleyen Akgün, yeni transferler ile birlikte şampiyonluğun bu sezon ki en büyük adayları olduklarını belirtmiş.

Bayan futboluna böyle transferler yatırımlar yapılması ülkemiz adına sevindirici bir olay olsa da; ülkemize binlerce kilometre uzaklıktaki bir ülkeden 2 bayan futbolcuyu getirip, bir tercüman ayarlamamak da ülkemiz adına utanç verici bir olay. Hiç bilmedikleri ve yabancı oldukları yeni bir kültür karşısında iki bayan sporcunun en büyük iletişim aracı olan dili kullanamadan nasıl bir yaşam sürecekleri ve takım arkadaşlarıyla uyum sağlayıp bir takım kimliğine nasıl bürünecekleri de başlı başına bir merak konusu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails