22 Şubat 2010 Pazartesi

Haftanın Hakemi; Hakan Özkan (!)

Ülkemizde meslek haline gelmiş bir müessese hakem eleştirmenliği. Hele derbi zamanları, yada şampiyonluk yarışı kızıntığı zamanlar bölünerek artar, çığ gibi büyürler. Derbi biteli 4 saate yakın oldu hala kanalların yarısında; top çizgiyi geçti mi, Toraman'ın yaptığı penaltı mı, Keita'nın dirseği kırmızı kart mı, Barış kırmızı mı görmeliydi.... yorumlarıyla bir taraflarını yırtan koskoca adamlar var.
Tamam kabul ediyorum ligimizin hakemleri 1-2 tanesi dışında çok üst düzey hakemler değil, psikolojik baskılardan çabuk etkilenmeleride cabası. Fakat anlamadığım nokta; bir insanın (hakemin) 1 sn içinde görüp, karar verip, o karara uygun hamleyi yapması gerekiyorken; kendisine hakem yorumcusu (!) diyen bu insanlar, pierolarla, farklı kamera açılarıyla, yavaşlat-durdurlarla vs.. bile bu pozisyonu 4 saatte çözdükten sonra ancak hakemin kararı doğru yada yanlış diye ahkam kesiyorlar, hatta kesemiyorlar şu an bile yarısı öyle oldu derken yarısı yok artık öyle olur mu hiç böyle oldu diyor. Ahh hakem olmak zor iş, reyting kaygısı uğruna 2 durdur-yavaşlat hamles,, 5 farklı kamera açısıyla harcayı veriyorlar insanları.

Fakat Kasımpaşa - Gaziantep maçına damgasını vuran Hakan Özkan'ın hikayesi ise çok ilginç. Öncelikle maç içerisinde tartışmalı 1-2 pozisyona imza atıyor kendisi ama sonuçta biraz önceki eleştiriden sonra pozisyon şuydu buydu diyerek eleştirmek yersiz. Maça damgasını vuran pozisyonda, ilginçlikler hakemin şansına daha doğrusu şanssızlığına, üst üste geliyor. Antepli oyuncu hızla ceza sahasına girerken 2 oyuncunun müdahalesiyle yerde kalıyor ( bana sorarsanız kesin penaltı gibi duruyor), hakem devam diyor, seken topa başka bir Antepli oyuncu vuruyor, 2 tane Kasımpaşalı oyuncu hemen boş olan kalelerinin önüne koşuyor ki bir tanesi aslında uçarak geliyor, top önce olan Kasımpaşalının göğsüne çarpıyor ve herkes pozisyon bitti derken hakemin düdüğü duyuluyor. Hakem elle oynama ve penaltı veriyor. Herkes şaşırıp hakemin etrafındayken, arkasını dönen hakem Hakan Özkan, 4. hakemi tarafından çağırıldığını görüyor, fakat bu sırada 4. hakemde teknik direktör ve antranörler tarafından çevrilmiş durumda. Artık 4. hakem Hakan Özkan'a ne söylüyorsa, hakem yanıldığını anlıyor, penaltı ve kırmızı kartı iptal edip maçı kaldığı yerden devam ettiriyor. Hani hep "hakem artık kararı verdi, geri dönüşü yok, neden itiraz ediyonuz kart göreceksiniz" diye futbolculara tv başından ahkam kesen amcalar varya, işte bu pozisyondan sonra bence itiraz etmeleri için futbolculara gaz bile verir bu amcalar, hakemin kırmızı kart ve penaltıyı iptal etmesi demek, maçı bir elden alıp diğer ele vermişken geri almasına eşdeğer bir durum aslında.
Ayrıca pozisyon yıllar önce Ümit Karan'ın elle attığı golü dibindeyken göremeyerek, uzak taraftaki yardımcı hakemin uyarısıyla iptal eden hakemi hatırlattı...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails