28 Şubat 2011 Pazartesi

Süper Lig'de Efsane Futbolculardan Teknik Direktörlüğe

Süper Lig'de daha önce böyle bir tablo oluştu mu bilmiyorum fakat Beşiktaş haricindeki, sezona şampiyonluk hedefiyle başlayan takımların yanı sıra pek çok anadolu takımın da başında zamanında top koşturdukları takımlarda efsaneler arasında girmiş isimler teknik direktörlük yapıyor. Son zamanlarda ki iyi futbolcudan iyi iteknik direktör olur mu soruları da gündemdeyken, Süper Lig'deki dönemine damga vurmuş veya takımına kupa kazandırmış ve şu an Süper Lig'de görev alan teknik direktörlere bir göz atalım.



Fenerbahçe: Fenerbahçe formasıyla yaşadığı 3 gol krallığı ve 2 şampiyonluk bulunan Aykut Kocaman, 2009 yılında sportif direktör olarak geldiği eski klübünde bu sezon teknik direktörlük koltuğuna oturdu. Fenerbahçe'nin efsanelerinden gösterilen ve sarı-lacivert formayı giydiği 8 yılda 140 gol atma başarısı gösteren Kocaman, bu sezon aynı başarıları teknik direktör olarak sergilemeye çalışıyor.







Trabzonspor: Şenol Güneş, Trabzonspor'un en büyük efsanelerinden biridir. 15 yıl koruduğu bordo-mavli takımın kalesinde; 6 lig şampiyonluğu, 3 Türkiye Kupası'nın yanında pek çok başka kupalarda kazanmıştır. Ayrıca 1.112dk gol yememe ve bir sezonda en az gol yeme (6) rekorlarınında sahibi olan Şenol Güneş, kelimenin tam manasıyla Trabzonspor tarihine damga vurmuş bir isimdir.






Bursaspor: Süper Lig'de devrimi gerçekleştiren Ertuğrul Sağlam, Beşiktaş'ın efsane futbolcularındandır. 6 sezon boyunca terlettiği siyah-beyaz forma ile 103 gol atmış; 1 lig, 1 Türkiye Kupası'nın yanı sıra daha pek çok kupa kazanmıştır.







Kayserispor: Oynattığı futbol ile herkesin beyenisini kazanan Şota Arveladze; 4 sezon giydiği Trabzonspor forması ile 1 kez gol krallığı ünvanı kazana Şota, bordo-mavili klübün gelmiş geçmiş en iyi yabancı oyuncusu olarak gösterilmektedir.






Eskişehirspor: 3 sezon oynadığı Fenerbahçe'de 1 kez gol kralı olan ve 1 lig şampiyonluğu kazanan Bülent Uygun, sarı-lacivertli klübün gol kralları arasında yerini almıştır.









Galatasaray: Galatasaray'da oynadığı 5 sezon içinde; 4 lig şampiyonluğu, 2 Türkiye Kupası, 1 UEFA Kupası ve 1 Süper Kupa kazanan Karpatların Maradonası Hagi, Galatasaray tarihinin en büyük efsanelerinden biri. Sarı-kırmızılı klübün Metin Oktay'dan sonra en büyük efsanesi olarak gösterilen Hagi, oynadığı dönemde elde edilen başarıların baş mimarıdır.













Antalyaspor: Mehmet Özdilek, nam-ı diğer Şifo Mehmet, Beşiktaş formasını tam 13 yıl boyunca terletti bu süre içinde de; 4 şampiyonluk ve 4 Türkiye Kupasının yanı sıra daha pek çok kupanın kazanılmasında da emeği geçti. Şifo Mehmet ayrıca Rıza Çalımbay'ın ardından siyah-beyaz formayı en uzun süre giren ikinci isim olma ünvanının da sahibi.







MKE Ankaragücü: (Ankaragücü Ümit Özat'ın teknik direktörlüğüne bu hafta içi son verdi) 6 sezon giydiği Fenerbahçe formasıyla takım kaptanlığına kadar yükselen ve 100. yıldaki şampiyonlukta dahil olmak üzere kaptan olarak 3 şampiyonluk yaşayarak Ümit Özat,Fenerbahçe'nin efsane kaptanları arasına adını yazdırdı.








Sivasspor: Rıza Çalımbay, Beşiktaş altyapısında futbol hayatına başlamış ve başka hiçbir takımda forma giymeden 16 sezon Beşiktaş'ta forma giydikten sonra futbolu bırakmıştır. Bu süre zarfında; 6 lig şampiyonluğu ve 3 Türkiye Kupasının yanı sıra daha pek çok kupa kazanmıştır. Yıllarca kaptanlık yaptığı Beşiktaş'ta 602 maça çıkarak, klüp tarihinin en fazla forma giyen futbolcusu olma ünvanını da kazanarak, adını siyah-beyazlı klübün efsaneleri arasına yazdırmıştır.






Bucaspor: Samet Aybaba, Beşiktaş formasını 11 sezon boyunca giymiş ve uzunca sürede kaptanlık yapmıştır. Bu süre zarfında 2 lig şampiyonluğu ve pek çok kupayı takımına kazandıran Aybaba, adını Beşiktaş efsaneleri arasına yazdırmıştır.











Konyaspor: (Ziya Doğan 2 hafta önce istifa etti) Ziya Doğan, Beşiktaş formasını 9 sezon boyunca terletmiş ve adını efsaneler arasına yazdırmıştır. Bu süre zarfında 2 şampiyonluk yaşayan Ziya Doğan, bu 2 şampiyonluğu da takımına kritik maçlarda attığı kritik gollerle kazandırarak, taraftarın sevgilisi haline gelmiştir.







*** Futbol kariyeri bakımından efsane olmasa da, Ziya Doğan sonrası Konyaspor'un başına geçen Yılmaz Vural, Süper Lig'de 3 büyükler dışındaki neredeyse tüm klüpleri çalıştırmış bir teknik direktör olarak Süper Lig tarihine damga vurmuş isimler arasında gelmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails